poniedziałek, 6 stycznia 2014

Masło orzechowe

Kto nie lubi masła orzechowego? Nie dość, że pyszne, to jeszcze zdrowe! Orzeszki ziemne charakteryzują się dużą zawartością błonnika, hamują apetyt i przyśpieszają metabolizm. Masło orzechowe jest idealne do kanapce z bananem na ciepło lub jako dodatek do domowego muesli. Gdy zrobimy je sobie sami wyjdzie nam po pierwsze-znacznie taniej, a po drugie-zdrowiej, ponieważ mamy pewność, że nie ma w środku konserwantów i zapychaczy.
 Masło orzechowe

Składniki:

  • dowolna ilość orzechów ziemnych niesolonych
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Wrzucamy orzechy do robota kuchennego lub traktujemy je blenderem. Mielimy do uzyskania gładkiej pasty (najlepiej robić przerwy, by urządzenie się nie przegrzało). Przełożyć do słoika albo innego pojemnika. I gotowe!


Masło można urozmaicić, dodając np. sezam, czekoladę czy kokos. Wszystko zależy od osobistych upodobań. 

Smacznego!
Domowy Wyrób

3 komentarze:

  1. a ja nie przepadam za sklepowym, ale czuję, że domowe masło by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam domowe masełko. nie dość że smaczniejsze, to jeszcze o wiele zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No cóż niestety nie mam możliwości zrobienia masła orzechowego w domu - muszę się ratować kupnymi ;)
    Niemniej jednak takie domowe musi być 100 razy lepsze !

    OdpowiedzUsuń