czwartek, 27 marca 2014

Sałatka z kapustą pekińską, cieciorką i tuńczykiem

Kolejna z serii sałatek. Ciecierzyca w sałatce smakuje wyśmienicie, fajnie się łączy z pozostałymi składnikami.


Sałatka z kapustą pekińską, cieciorką i tuńczykiem

Składniki:

  • pół szklanki suchej ciecierzycy 
  • puszka tuńczyka w wodzie
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 3 pomidory
  • 1 mała cebula
  • oliwa z oliwek
  • po garści szczypiorku i natki pietruszki
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Ciecierzycę moczyć przez 12 h w wodzie, a następnie gotować przez pół godziny w wodzie, w której się moczyła.*. Kapustę pekińską i cebulę posiekać, dodać pokrojone na kawałki pomidory i odsączonego tuńczyka. Wsypać ciecierzycę, szczypiorek i natkę pietruszki, polać oliwą z oliwek, przyprawić i wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, by smaki się przegryzły.

*można zastąpić ciecierzycą w puszce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz