poniedziałek, 17 marca 2014

Sałatka z kapustą pekińską i kotletami sojowymi

Ostatnio chodziła za mną sałatka.
Zalegała mi w lodówce kapusta pekińska
i paczka kotletów sojowych.


Wyszło, co wyszło-proste i smaczne. W sam raz na drugie śniadanie czy lekką kolację. Poza tym, uwielbiam chrupkość kapusty pekińskiej :-)

Sałatka z kapustą pekińską i kotletami sojowymi

Składniki (4 porcje):

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • pół puszki kukurydzy
  • 8 małych kotletów sojowych
  • łyżeczka vegety 
  • mały kubeczek (125 g) jogurtu naturalnego
  • pół garści koperku
  • garść ziaren sezamu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kotlety gotować do miękkości w wodzie z vegetą (ok. 8 minut-mają być miękkie, ale się nie rozpadać.) Odlać i ostudzić. Do jogurtu dodać koperek, sól i pieprz. Kapustę posiekać, paprykę pokroić wedle uznania i wymieszać w dużej misce z kukurydzą. Kotlety pokroić w paski i dodać do miski. Całość zalać jogurtowym dressingiem i wymieszać. Posypać ziarnami sezamu*.


*Sezam można uprażyć, doda ciekawego aromatu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz