poniedziałek, 24 marca 2014

Sałatka z makaronem ryżowym, surimi i kiełkami

Wiosna, wiosna, nareszcie wiosna! Nadchodzi ochota na sałatki, surówki i inne tego typu rzeczy.
Moja sałatka może zbyt wiosenna nie jest, za to na pewno jest smaczna. Orientalną też bym jej nie nazwała-to po prostu misz-masz składników, które właśnie miałam pod ręką.


Sałatka z makaronem ryżowym, surimi i kiełkami

Składniki (4 porcje):
  • 100 g makaronu ryżowego
  • opakowanie paluszków surimi
  • szklanka dowolnych kiełków (u mnie mieszanka ciecierzycy, fasoli Mung, fasoli Adzuki oraz soi.)
  • 5-6 plastrów marynowanej papryki
  • pół puszki kukurydzy
  • mały jogurt naturalny
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na 2-3 minuty, odcedzić. Jogurt wymieszać z sosem sojowym, solą i pieprzem. Do miski wrzucić pokrojone wcześniej surimi i paprykę, kiełki oraz kukurydzę, dodać makaron, zalać jogurtem i dokładnie wymieszać.
Można jeść od razu, ale lepiej smakuje po godzinie w lodówce, jak smaki się "przegryzą".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz