środa, 9 kwietnia 2014

Chałka

Chałkę znają wszyscy. Pszenna, puszysta, słodka buła, zapleciona w warkocz. Idealna z mlekiem, serkiem, dżemem i Bóg wie z czym jeszcze.
Jest to żydowski chleb czasem nazywany plecionką, struclą lub kukiełką. Podobno dotarła do Szwecji w XIX wieku.
Moja wersja nie jest tak słodka, jak chałka ze sklepu, lecz wystarczy dodać nieco cukru do ciasta i będzie taka sama :-)
Przepis pochodzi z książki Encyklopedia wypieków i pieczenia wydawnictwa REA.


Chałka
/Challah

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki (2 bochenki):
  • 25 g drożdży świeżych
  • 50 g margaryny lub oleju
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • łyżeczka soli
  • 650 g mąki pszennej 
  • jajko do posmarowania
  • mak do posypania
Przygotowanie:

Margarynę rozpuścić, dodać mleko i wodę. Jeśli używasz oleju, wymieszaj go bez podgrzewania z mlekiem i wodą.
Podgrzej płyn do temperatury 37 stopni. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w małej ilości płynu. Dodać resztę płynu i sól. Mąkę dodawać małymi porcjami i zagniatać ciasto. Wyrabiać aż będzie odchodziło od brzegów miski. Posypać małą ilością mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Następnie wyrabiać ciasto w misce i na stolnicy z małą ilością pozostałej mąki. Podzielić ciasto na 2 części i zapleść warkocze*. Uformowane bochenki położyć na natłuszczonej lub przykrytej papierem do pieczenia blasze. Zostawić do wyrośnięcia pod ściereczką, aż ciasto prawie podwoi objętość. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. 
Piec w dolnej części piekarnika w temperaturze 225 stopni przez 25 minut.
Zostawić do ostygnięcia (przykryte ściereczką) na kratce do pieczenia. 
Ingredients (2 loaves):
  • 25 g fresh yeast
  • 50 g margarine or oil
  • 250 ml milk
  • 250 ml water
  • 1 teaspoon salt
  • 650 g wheat flour
  • egg for brushing
  • poppy seeds for sprinkling

Preparation:

Dissolve margarine, add milk and water. If you use oil, mix it with water and milk without heating.
Heat liquid to 37 degree C. Crush yeast and dissolve it in small amount of liquid. Add the rest of liquid and salt. Add flour gradually and knead the dough until went away from the edges of a bowl. Sprinkle with flour, cover with a cloth and let it rise for around 30 minutes.
Then knead the dough in bowl and on a pastry board with a small amount of flour. Divide the dough into two parts and braid*. Put the shaped loaves on a baking sheet, olied or covered with baking paper. Let it rise under a cloth until almost double in size. Brush with beaten egg and sprinkle with poppy seeds.
Bake in a lower part of the oven at 225 degree C for 25 minutes.
Cool (covered with a cloth) on a wire rack .

*How to braid a challah



Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV Smaki dzieciństwaSmaki dzieciństwa

1 komentarz:

  1. Och tak,chałka też gościła u nas na stole,gdy byłam dzieckiem.Zazwyczaj z dżemem,a do tego mleko<--- to ostatnie trochę mniej mnie cieszyło:)

    OdpowiedzUsuń