sobota, 5 kwietnia 2014

Chleb żytni żurkowy

Ostatnio chodził za mną porządny, prawdziwy, żytni chleb. Ciężki, rustykalny bochen.
Upiekłam sobie taki.
I akurat zaczęły wychodzić mi ósemki, więc z gryzieniem i żuciem mam problem.
Ehh... Nie ma to jak "fart"...
Chleb robiłam w oparciu o przepis na żytni chleb radzieckiego żołnierza.


Chleb żytni żurkowy
/Sour rye bread

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • 400 g zakwasu żytniego/ciasta zakwaszonego 100% hydracji
  • 450 g mąki żytniej żurkowej
  • 330 g ciepłej wody
  • 15 g soli
Przygotowanie:

W wodzie rozpuścić sól, dodać zakwas i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Następnie dodać mąkę i krótko wyrobić do połączenia składników. Zostawić na ok. 2-3 h w bardzo ciepłym miejscu (ok. 30 stopni C)-ciasto trochę urośnie i pojawią się pęcherzyki powietrza.
Następnie ciasto dokładnie odgazować i przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Z wierzchu dokładnie posmarować oliwą i przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia w bardzo ciepłym miejscu (w temperaturze ok. 30 stopni C) na ok. godzinę.
Przed pieczeniem chleb spryskać obficie wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ponownie spryskać wodą. Owinąć ściereczką i wystudzić na kratce. Kroić dopiero następnego dnia.

Ingredients:
  • 400 g rye sourdough (100% hydration)
  • 450 g rye flour for sour soup
  • 330 g lukewarm water
  • 15 g salt
Preparation:

Dissolve salt in water, add sourdough and mix throughly. Then add flour and knead dough shortly until combined. Let it rest for a 2-3 hours in a warm place (around 30 degree C)-the dough will rise a little and air bubbles will appear. 
Then degas the dough and place it in olied baking form. Oil it on the top and cover with a foil. Let in rise in a warm (around 30 degree C) place for an hour. 
Before baking, sprinkle the top of bread with water. Bake in oven preheaten to 250 degree C for 10-15 minutes and then lower the temperature to 200 degree C and bake for 40 minutes. After removing from the oven, sprinkle bread with water, wrap a cloth and let it cool on a wire rack.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz