czwartek, 24 kwietnia 2014

Piętrowa napoleonka na cieście francuskim i herbatnikach

Osobiście nie przepadam za ciastkami z kremem. Zjem, od biedy, są smaczne, ale zdecydowanie wolę ciasta bardziej zwarte.
Napoleonkę zrobiłam głównie z myślą o najbliższych.
Smakowała.
Mnie także, mimo mojej awersji do kremów.



Napoleonka

Składniki (duża blacha 25x36 cm):

  • Duże opakowanie herbatników (użyłam kakaowych)
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 szklanek mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 8 jajek

Przygotowanie:


Ciasto francuskie upiec. Zagotować 4 szklanki mleka z cukrami. Pozostałe mleko zmiksować dokładnie z jajkami i obiema mąkami. Zmiksowaną masę przelewamy do wrzącego mleka, stale mieszając, gotujemy, aż otrzymamy gęsty budyń. Na blasze wyłożyć spód z herbatników. Połowę jeszcze gorącej masy budyniowej wylać na spód i nakryć ciastem francuskim, a następnie wylać drugą połowę. Całość przykryć warstwą herbatników. Odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 



Wielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwaWielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwa

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz