niedziela, 18 maja 2014

Chleb żytni codzienny

Mijają dni, miesiące i nikt nie wie kiedy. Przecież niedawno jeszcze prószył śnieg, a dziś jest już piękny, słoneczny dzień.
Pachnący bzem maj i matury prawie za mną. 

Dziś pragnę się podzielić przepisem na bardzo łatwy żytni chlebek drożdżowy. Błyskawiczny w przygotowaniu. 
Jest mięciutki w środku i ma ładny, porowaty miękisz. Dodatek kminku nadaje mu specyficznego, nieco rustykalnego posmaku. 


Chleb żytni codzienny
/The daily rye bread

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:

Zaczyn:
  • 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej (najlepiej grubomielonej)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 g letniej wody
Ciasto chlebowe:
  • cały zaczyn
  • 250 g mąki żytniej jasnej (u mnie typ 1400)
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g otrębów pszennych
  • 250 g letniej wody
  • łyżka kminku
  • łyżeczka soli
  • mak do posypania
Przygotowanie:

Przygotować zaczyn: drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z mąką. Kiedy wyrośnie, dodać wodę oraz oba rodzaje mąk, sól, otręby i kminek. Wyrabiać do dokładnego wymieszania składników przy pomocy miksera. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Posypać makiem i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut. Wystudzić na kratce.


Ingredients:

The leaven:
  • 60 g wholemeal rye flour (preferably stone-ground)
  • 25 g of fresh yeast
  • 125 g lukewarm water
Bread dough:
  • all the leaven
  • 250 g rye flour T1400
  • 100 g of wheat bread flour
  • 20 g of wheat bran
  • 250 g lukewarm water
  • tablespoon cumin
  • teaspoon salt
  • poppy seeds for sprinkling
Prepare the leaven: dissolve yeast in water and mix with the flour. When it grows, add water, and both types of flour, salt, wheat bran and cumin. Knead using a mixer to combine the ingredients accurately. Let it stand in a warm place to rise for about 40 minutes. Then place in olied or lined with baking paper baking form and leave to rise for 30-60 minutes.  Sprinkle with poppy seeds and bake at 200C degrees for about 50 minutes. Cool on a wire rack. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz