czwartek, 15 maja 2014

Makaron razowy z sosem śmietanowo-pieczarkowym i kiełbasą

Z tym daniem wiąże się dość zabawna historia. W zamyśle miał być to makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowo-śmietanowym. Trzeba było kupić kurczaka, śmietanę i cebulę. Jednak pod samym sklepem obydwoje z moich chłopakiem kompletnie zapomnieliśmy o kurczaku i dopytywaliśmy się siebie nawzajem-"śmietana i cebula, prawda?"
Dopiero w domu, gdy już zabieraliśmy się za gotowanie padło pytanie:
"A kurczak?"

Nie ma to jak zapomnieć podstawowego składnika dania, prawda?

Postanowiliśmy zamiast kurczaka dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Nie powiem-wyszło smacznie :-)


Makaron razowy z sosem śmietanowo-pieczarkowym i kiełbasą

Składniki:

  • Opakowanie makaronu razowego
  • 3 małe pętka kiełbasy
  • 500 g pieczarek
  • cebula
  • 200 g śmietany 12%
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu.
Kiełbasę i pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni podsmażyć kiełbasę, następnie dodać cebulę. Smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przysmażyć pieczarki do momentu całkowitego wyparowania z nich wody i dodać do cebuli i kiełbasy. Wszystko przyprażyć na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając, dodać śmietanę i podlać kilkoma łyżkami wody. Przyprawić do smaku. Gotować 5 minut na małym ogniu często mieszając, do zgęstnienia sosu. 
Gotowy makaron polewać sosem i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz