wtorek, 26 sierpnia 2014

Curry z kurczaka z jabłkami i rodzynkami

Na targach i w sklepach aż roi się od pięknych, polskich jabłek. Przydrożne jabłonie uginają się od ich nadmiaru. 
A mnie naszło na kurczaka z jabłkami. Plan przewidywał "odpalenie" piekarnika, ale... No właśnie: ale.
Ale brak czasu. 
Więc stwierdziłam: poeksperymentujemy. 
I wyszedł różowawy słodko-ostry sos w stylu indyjskim. 


Curry z kurczaka z jabłkami i rodzynkami
/Chicken curry with apples and raisins

(scroll down to see a recipe in English)

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • garść rodzynek
  • 1-2 łyżki przyprawy tandoori masala
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z sosem sojowym. Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni. Następnie dodać kurczaka i smażyć ok. 5 minut. Zredukować ogień, dodać świeżo starty imbir, rozgnieciony czosnek, przyprawę tandoori masala i rodzynki. Dusić pod przykryciem przez chwilę, następnie dodać pokrojone w cienkie plasterki jabłka i kilka łyżek wody. Dusić przez ok. 10 minut. Wymieszać z jogurtem naturalnym i podawać.



Ingredients: 
  • 2 chicken breasts 
  • 2 onions 
  • 2 apples 
  • handful of raisins 
  • 1-2 tablespoons tandoori masala spice 
  • 3 cm piece of fresh ginger 
  • 2 cloves of garlic 
  • a little plain yogurt 
  • 2 tablespoons soy sauce 
  • oil for frying 

Preparation: 

Cut chicken into cubes and mix with soy sauce. Chop the onion and fry in a pan. Then add the chicken and fry for approx. 5 minutes. Reduce heat, add freshly grated ginger, crushed garlic, tandoori masala and raisins. Cover and simmer for a minute, then add thinly sliced ​​apples and a few tablespoons of water. Simmer for approx. 10 minutes. Mix with the yoghurt and serve with rice.

Jedz polskie jabłkaJabłka wolnościLato w pełni!

zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz