wtorek, 29 kwietnia 2014

Kurczak w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym

Pomysł na kurczaka w tym wydaniu to pomysł mojego chłopaka. Kurczak, pomidory, papryka i kukurydza tworzą zgrany zestaw-banalny, a jednocześnie smaczny i wyrazisty dzięki dodatkowi chili. 
Wykonanie sosu nie zajmie więcej czasu niż gotowanie ryżu, więc to propozycja na szybki obiad w pół godziny.


Kurczak w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym

Składniki (6 porcji):
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 3 papryki (zielona, żółta i czerwona)
  • puszka kukurydzy
  • opakowanie przecieru pomidorowego
  • ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie papryka słodka i ostra, chili, zioła prowansalskie, majeranek, pieprz, imbir i gałka muszkatołowa)
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki chili 
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami. Paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć kurczaka. Przełożyć do garnka. Następnie na tą samą patelnię wrzucić paprykę i kukurydzę i lekko przesmażyć. Dodać do kurczaka razem z przecierem pomidorowym i przyprawami.* Podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Podawać z ryżem.

*ilość przypraw w przepisie jest podana orientacyjnie. Lepiej próbować sosu i kierować się własnymi kubkami smakowymi :-)


Zdrowy tryb życiaDania dla urody

czwartek, 24 kwietnia 2014

Piętrowa napoleonka na cieście francuskim i herbatnikach

Osobiście nie przepadam za ciastkami z kremem. Zjem, od biedy, są smaczne, ale zdecydowanie wolę ciasta bardziej zwarte.
Napoleonkę zrobiłam głównie z myślą o najbliższych.
Smakowała.
Mnie także, mimo mojej awersji do kremów.



Napoleonka

Składniki (duża blacha 25x36 cm):

  • Duże opakowanie herbatników (użyłam kakaowych)
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 szklanek mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 8 jajek

Przygotowanie:


Ciasto francuskie upiec. Zagotować 4 szklanki mleka z cukrami. Pozostałe mleko zmiksować dokładnie z jajkami i obiema mąkami. Zmiksowaną masę przelewamy do wrzącego mleka, stale mieszając, gotujemy, aż otrzymamy gęsty budyń. Na blasze wyłożyć spód z herbatników. Połowę jeszcze gorącej masy budyniowej wylać na spód i nakryć ciastem francuskim, a następnie wylać drugą połowę. Całość przykryć warstwą herbatników. Odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 



Wielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwaWielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwa

  

Makowiec

Co to byłaby za Wielkanoc bez makowca?
Koniecznie musi być!
Zwykle był ze sklepu, jednak w tym roku postanowiłam zakręcić go samodzielnie.
Poszłam nieco na łatwiznę, posługując się gotową masą makową... Ale najważniejsze, że był pyszny :-)


Makowiec

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • esencja arakowa
  • szczypta soli
  • masa makowa
Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru, odstawić na 5 minut. Do rozczynu dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować i rozprowadzić warstwę maku. Zawijać ciasto, owinąć luźno w papier pergaminowy. Zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.


Wielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwaWielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwa

środa, 23 kwietnia 2014

Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą owocową

Babka jogurtowa gościła na wielkanocnym stole.

Najwięcej frajdy było przy jej robieniu-robiłam ją z młodszą siostrą cioteczną. Rozniosłyśmy trochę kuchnię, ale efekt był zadowalający :-)
Bardzo fajna, dość zwarta, kolorowa i mocno jogurtowa.


Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą owocową

Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • łyżka kakao
  • 150 g cukru (lub zamiennika)
  • 80 g truskawek
  • 4 jajka
  • 250g jogurtu naturalnego
  • lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu śmietankowego
Polewa:
  • galaretka truskawkowa
  • pół szkalnki wody
  • pół szklanki mleka
Przygotowanie:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i powoli wlać jogurt i miksować do połączenia składników. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej zmiksowane wcześniej truskawki (gdy masa stanie się zbyt płynna, dodać nieco mąki), a do trzeciej aromat śmietankowy. Ciasto przelewać do formy na przemian i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). W tym czasie przygotować polewę - rozpuścić galaretkę we wrzącej wodzie. Tężejącą galaretkę ubić mikserem.Pod koniec wlać schłodzone mleko. Po ostudzeniu wyjąć z formy i polać gotową polewą.


Wielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwaZdrowy tryb życiaWielkanocne Smaki - edycja IVSmaki dzieciństwaBabki i babeczki

wtorek, 22 kwietnia 2014

Chleb Polski

To jest chleb, którego smaku się nie zapomina. KONIECZNIE trzeba go spróbować. Prosty i uniwersalny, pasuje do wszystkiego, ale przede wszystkim jest doskonały w smaku!
To najlepszy chleb pszenny, jaki udało mi się upiec. 
Najlepszy, jak z prawdziwej tradycyjnej piekarni.

Przepis należy do Tatter, a znalazłam go na forum cincin.



Chleb Polski

Podaję za Tatter: 

Składniki:

  • 200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji) (dałam 250g)
  • 550g mąki białej pszennej chlebowej
  • 50g maki pszennej razowej żarnowej lub 50g otrąb pszennych (dałam po 25g tego i tego)
  • 1 łyżeczka słodu (dałam miód)
  • 1 łyzka soli
  • 300g letniej wody
  • opcjonalnie 1/2-1/4 łyżeczki świeżych drożdży (dałam 2g świeżych)
  • opcjonalnie 2 łyżki kminku (dałam jedną)
Przygotowanie:


Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 - 2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieszczam go w koszu i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny (krótko, gdy dodaje się drożdże, dłużej, jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obracam o 180 stopni, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.

Ja swój upiekłam w keksówce. 

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Gotowana i pieczona ogonówka z chili

Kolejne podejście do produkcji domowych wędlin. Muszę nieskromnie przyznać-kolejne udane :-)
Naprawdę polecam, jest wyborna!


Gotowana i pieczona ogonówka z chili 

Składniki:

  • 2 kg ogonówki
Marynata:
  • 2 litry wody
  • 10 łyżeczek soli
  • 2 suszone papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka majonezu
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Przygotowanie:

Składniki marynaty zagotować w dużym garnku i wystudzić. Następnie włożyć umytą i obwiązaną ogonówkę nadmiar tłuszczu można wyciąć) i zostawić na noc.
Na drugi dzień ugotować mięso w marynacie przez 45-60 minut, obracając mniej więcej co 15 minut. Zostawić w wodzie, aż wystygnie. 
Następnie wstawić nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni, włożyć wystudzone i polane częścią marynaty mięso i wyłączyć piekarnik. Zostawić do wystudzenia się piekarnika.*
*Pieczenie można pominąć.



Wielkanocne Smaki - edycja IVLekka WielkanocZdrowy tryb życiaWielkanocne Smaki - edycja IVDomowy Wyrób

Wesołych świąt!


Życzenia nieco spóźnione, bo już poniedziałek wielkanocny...

W tym roku Wielkanoc wypadła w moje urodziny :-)

Chciałam Wam wszystkim życzyć wesołych świąt. Mam nadzieję, że wczorajsze śniadanie odbyło się w wyśmienitej, rodzinnej atmosferze, która Was nie opuści przez najbliższy czas.

Spokoju, radości i pogody ducha!

sobota, 19 kwietnia 2014

Rolada drobiowa z suszonymi pomidorami z wodnej kąpieli

Kolejna propozycja Wielkanocna na ostatnią chwilę.
A jak już nie załapie się na święta, to trudno. Na co dzień też pasuje ;-)



Rolada drobiowa z suszonymi pomidorami z wodnej kąpieli

Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka (500 g)
  • 1 jajko
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • garść suszonych pomidorów
  • sól, pieprz do smaku


Filet zemleć w maszynce do mięsa. Wyrobić z jajkiem, solą i pieprzem na jednolitą masę. Dodać posiekany szczypiorek. Podzielić masę na 2 części, do drugiej dodać pokrojone suszone pomidory, wymieszać.
Kawałek folii spożywczej zwilżyć wodą, rozprowadzić na niej część mięsa bez pomidorów na kształt prostokąta i potem na niej ułożyć wałeczek z części z pomidorami  zwijać.
Dokładną instrukcję wykonania można znaleźć na blogu Magdy.
W garnku zagotować wodę. Wrzucić na wrzątek roladę, razem z folią. Po kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć folię bez obawy o utratę kształtu. Gotować ok. 15 minut.


Wielkanoc bez glutenu.Wielkanocne Smaki - edycja IVLekka WielkanocZdrowy tryb życiaDania dla urodyWielkanocne Smaki - edycja IVDomowy Wyrób

czwartek, 17 kwietnia 2014

Żurawinowo-śliwkowa rolada drobiowa z wodnej kąpieli

Rolada miała być na Wielkanoc, jednak już zniknęła :-) Wszystkim bardzo smakowała, trzeba będzie zrobić nową.
Bardzo łatwy przepis, przygotowanie trwa 20-30 minut. Bardzo ciekawy sposób na kurczaka.
Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Do zrobienia zainspirował mnie blog Magdy.


Żurawinowa rolada drobiowa z wodnej kąpieli

Składniki:
  • 1 podwójny filet z kurczaka (500 g)
  • 1 jajko
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • garść suszonej żurawiny
  • garść suszonych śliwek
  • sól, pieprz do smaku
Filet zemleć w maszynce do mięsa. Wyrobić z jajkiem, solą i pieprzem na jednolitą masę. Dodać posiekany szczypiorek, żurawinę i uprzednio pokrojone śliwki, dokładnie wymieszać.
Kawałek folii spożywczej zwilżyć wodą, rozprowadzić na niej mięso na kształt prostokąta i zwijać.
Dokładną instrukcję wykonania można znaleźć na blogu Magdy.
W garnku zagotować wodę. Wrzucić na wrzątek roladę, razem z folią. Po kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć folię bez obawy o utratę kształtu. Gotować ok. 15 minut. 



Wielkanoc bez glutenu.Wielkanocne Smaki - edycja IVLekka WielkanocZdrowy tryb życiaDania dla urodyWielkanocne Smaki - edycja IVDomowy Wyrób